BEOGRAD: “Strah” u krcatom Artgetu Kulturnog centra

KNJIGA PREDSTAVLJENA 20. JUNA 2013. U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA, U ARTGETU, NA PROMOCIJI POD NAZIVOM “ZAŠTO SE PLAŠIMO PROMAJE”

Strah-07

Serija predstavljanja knjige “Strah od promaje” počela je 20. juna, u 20 časova, promocijom u Kulturnom centru Beograd, instituciji koja je jedan od prijatelja ove knjige.

Nakon intenzivne medijske kampanje, događaj je zabeležio izuzetnu posetu. Uprkos tropskoj vrućini, veliki broj zainteresovanih došao je u Artget kako bi, između ostalog, u vrelom junskom danu osetio “dašak promaje”.

Na promociji su se čule reči iz ugla izdavača, autora i književne kritike, ali i sa novinarskog stanovišta. Promocija je osvetlila kako književnu, tako i društveno političku klimu u kojoj se knjiga pojavljuje, odgovarajući na jednostavno pitanje – zašto danas čitati baš ovu knjigu?

Strah-05

Strah-03

Na promociji je prikazan novi promotivni video klip “Straha od promaje”, koju je animirao Radoslav Ćebić. Na samom početku je Olja Stošić pročitala proglas povodom stanja u kulturi, koji se čitao u svim gradskim kulturnim ustanovama uoči protesta za kulturu koji je organizovan 22. juna.

Zatim je Ivan Radosavljević, urednik izdanja, pročitao prikaz u kome je osvetlio književni postupak i razne detalje o “Strahu od promaje”. Nakon njega je autor, Slobodan Bubnjević podsetio na “uvrnutu sudbinu” koju je knjiga imala, ističući da je knjigu pisao kao “zabavno štivo za čitaoce”.

Strah-08

Strah-01

Filip Švarm, urednik lista “Vreme”, osvetlio je trenutak u kom se knjiga pojavljuje i istakao da je “centralni motiv knjige – strah”. Mada je isprva rukopisu pristupio urednički, rekao je kako “Strah čitaoca brzo uzme pod svoje”.

Na kraju, Saša Ćirić, književni kritičar i urednik časopisa “Beton”, dao je iscrpnu analizu “Straha od promaje”. Polazeći od činjenice da je ova zbirka dugo pripremana, Ćirić je osvetlio postupke i elemente svake od 12 priča, nagoveštavajući da bi (mada ne znamo još uvek šta je sezona) pojava ove knjige mogla biti “književni događaj sezone”.

Strah-02

ZAŠTO SE SRBI PLAŠE PROMAJE?
Kulturni centar Beograda
Galerija Artget
Četvrtak, 20. jun 2013.
20 časova

UČESNICI
Filip Švarm, novinar i urednik nedeljnika “Vreme”
Sasa Ćiric, književni kritičar i urednik lista “Beton”
Ivan Radosavljević, urednik izdanja
Slobodan Bubnjević, autor

MODERATOR
Olja Stošić, Kulturni centar Beograda

Fotografije: Milovan Milenković


Objavljeno: 14. 10. 2013.